Verhuur van de salons

40 zittende personen

Eetkamer of Baccarasalon

Deze prachtige luchtige ruimte, gelegen aan de tuinzijde, is rustig, sober en elegant. De decoratie met opmerkelijk gesculpteerd hout versiert het rechthoekig stucwerk dat eerder sober is. De vele spiegels en grote raampartijen dompelen je door het gebruik van « mise-en-abîme » onder in een andere tijd.

salon
salon
salon
24 zittende personen

Salon Falligan

Hoewel dit de kleinste salon is in het gebouw draagt hij nochtans de naam van de oorspronkelijke eigenaren, en het is nog steeds het decor uit hun tijd dat onze ogen betovert. Gerealiseerd door Emmanuel-Pierre van Reysschoot, in een voor onze streken karakteristieke laat-barokstijl, beelden de beschilderde doeken allegorieën uit van de dans, de astronomie, de voorspoed en het huwelijk. Ze herinneren aan Madame Falligan en haar huwelijk. Elke figuur, hoewel op het eerste zicht onschuldig, is gekoppeld aan een verhaal van het Falligan-paar: de klimmende windes, het lam, de boot in beroering, enz. Merk op dat in de 18e eeuw de grote vensterramen van dit salon uitkeken op de kleine tuin van het herenhuis. Het effect moest overweldigend helder zijn!

salon
salon
salon
salon
48 zittende personen

Leessalon (Dominosalon)

Dit salon, met uitzicht op de Kouter, werd in de jaren 1886-1887 volledig gerenoveerd. De schilderijen van de hand van historicus-archeoloog Armand Heins beelden taferelen uit geïnspireerd door de galante scenes van Watteau. Het stucwerk werd gerealiseerd door beeldhouwer Lippens. Er heerst een warme en intieme sfeer in dit salon wat u echter niet verhindert te genieten van het levendig zicht op de Kouter.

salon
48 zittende personen

Aperitiefsalon (Antichambre)

De antichambre heeft altijd dezelfde naam behouden en herinnert aan zijn oorspronkelijke functie. Het is een gezellige ruimte met spiegeldecoratie. Het was de kamer waarin gewacht werd alvorens men uitgenodigd werd om binnen te gaan in een van de andere salons. Het decor werd echter volledig herdacht, net als de hierboven vermelde Dominosalon, door dezelfde beeldhouwer Lippens.

salon
salon
56 zittende personen

Grisailles salon

Deze luisterrijke salon kijkt uit op de Kouter. De muren zijn versierd met grisailles, geschilderd door leden van de familie van Reysschoot, die de vereniging verwierf in 1881. De doeken verbeelden verschillende scenes uit het "dagelijkse leven" van putti: jagers, vogelvangers, vissers, muzikanten, druivenplukkers in een overvloedig en grillig natuurdecor. De spiegels, kroonluchters en ramen vangen het rijkelijk invallend daglicht en creëren een lumineus spel van steeds veranderende reflecties. Sierlijk stucwerk op de kamerwanden en het plafond beeldt maskers, muziektrofeeën, bloemboeketten en gebladerte uit, slingerend rond macarons. Hier dient de realiteit als voorwendsel voor het creëren van een wereld vol fantasie, vreugde en verfijning.

salon
salon
80 zittende personen

Turkse salon

Heeft u gemerkt dat het exotisch thema discreet zichtbaar is op de gevel nabij de decoratieve consoles? Binnen in het gebouw werd de Turkse Salon pas veel later ingericht, namelijk in de tweede helft van de 19e eeuw: een biljartkamer met aangrenzende rookruimte... De prachtige reeks exotische schilderijen werden door de leden in Parijs verworven vóór 1914. Indien u het aanlokkelijk vindt daar te lunchen (op reservatie), neem dan zeker de tijd om deze schilderijen te bekijken en laat u betoveren door de musicerende apen, de dansende paren...

salon
salon
salon